Σελίδες1

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Δράση του ελαιολάδου στις καρδιαγγειακές παθήσεις


Η χοληστερόλη (ή χοληστερίνη), όταν δεν ξεπερνά κάποια όρια, είναι ζωτική για τη δομή των τοιχωμάτων του κυττάρου. Η χοληστερόλη ωστόσο που συντίθεται στο συκώτι, δε μπορεί να μετακινηθεί από μόνη της στον οργανισμό. Υπάρχουν οι λιποπρωτείνες που παίζουν αυτό το ρόλο. Οι δύο κύριοι τύποι αυτών είναι η LDL (low density lipoprotein , λιποπρωτείνη χαμηλής πυκνότητας) και η HDL (height density lipoprotein , λιποπρωτείνη υψηλής πυκνότητας). Η LDL είναι λιποπρωτείνες που μεταφέρουν τη χοληστερόλη στα κύτταρα. Αλλά οι δρόμοι για τα κύτταρα είναι συχνά πολύ στενοί για την LDL. Έτσι αυτά κολλάνε και με τον καιρό βουλώνουν τελείως τις αρτηρίες. Όσο περισσότερη είναι η HDL τόσο ευκολότερο είναι να ανοίξουν οι δρόμοι
και να απαλλαχθεί ο οργανισμός από την ανεπιθύμητη χοληστερόλη. Ο οργανισμός χρειάζεται μια καλή αναλογία της HDL/ LDL. H λήψη του ελαιολάδου αυξάνει τη σύνθεση και την συγκέντρωση της HDL, χολεστερόλης (της καλής χολεστερόλης) και ταυτόχρονα καθιστά την LDL– χολεστερόλη (την κακή χολεστερόλη ) λιγότερο ικανή για να προκαλέσει αθηρωματική βλάβη, εμποδίζοντας τόσο την οξείδωση της , όσο και τροποποιώντας το μέγεθος των μορίων της. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τους ουσιαστικότερους παράγοντες, ιδιαίτερα για την αρτηριοσκλήρωση των περιφερικών αγγείων. Συμπερασματικά το ελαιόλαδο ελέγχει το επίπεδο της LDL ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL με αποτέλεσμα να επηρεάζει την συχνότητα των καρδιακών επεισοδίων. Την προστασία των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων κατά του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων αδειοδότησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών (http://www.fda.gov/-dms/qhchoice/html ) για πρώτη φορά το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...