Σελίδες1

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ελαιόλαδο , Πεπτικό & Γαστρεντερικό σύστημα


Το παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο εύπεπτο των εδώδιμων λιπών, βοηθά να αφομοιώσουμε τις βιταμίνες Α, Δ και Κ., την απορρόφηση δηλαδή των θρεπτικών στοιχείων και ιδιαίτερα των βιταμινών και των μεταλλικών αλάτων και προστατεύει από τη γαστρίτιδα και τα έλκη. Είναι χολαγωγός ουσία, ενεργοποιεί την έκκριση των ορμονών του παγκρέατος και της χολής. Μειώνει δηλαδή την πιθανότητα χολολιθίασης (σχηματισμό πέτρας στη χολή). Το ελαιόλαδο είναι όχι μόνο
εύκολο να αφομοιωθεί αλλά επίσης βοηθά στην πέψη άλλων λιπαρών ουσιών επειδή βοηθά τις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος και υποκινεί το παγκρεατικό ένζυμο lipace. Το ελαιόλαδο ανασυντάσσει την μορφή και τη λειτουργία των ηπατικών κυττάρων αντικαθιστώντας άλλα λιπίδια σε αυτά. Επίσης στο έντερο, το ελαιόλαδο αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου και ως εκ τούτου μπορεί να ελαττώσει την οστεοπόρωση. Δύο κουταλιές του φαγητού όταν λαμβάνονται το πρωί με άδειο στομάχι φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη χρόνια δυσκοιλιότητα για αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη συνήθεια της κατανάλωσης 1-2 κουταλιών ελαιολάδου κάθε πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...