Σελίδες1

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ελαιόλαδο και καρκίνος




Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι το ελαιόλαδο έχει προστατευτική δράση έναντι ορισμένων κακοήθων όγκων (στήθος, προστάτης, ενδομήτριο, πεπτική οδός, …).

Πλήθος ερευνητικών μελετών έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Η υγιεινή διατροφή με το ελαιόλαδο να αποτελεί τη βασική πηγή λίπους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις των κυττάρων που δημιουργούνται από τον καρκίνο οφείλονται εν μέρει σε τοξίνες οι οποίες, όταν προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, επιτίθενται στο DNA. Όταν περνούν από το συκώτι, οι τοξίνες αυτές παράγουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες στη συνέχεια επιτίθενται στο DNA. Προκειμένου

να καταπολεμήσει αυτές τις ελεύθερες ρίζες, το σώμα χρειάζεται βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο.
Έχει αναφερθεί επίσης ότι μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντέρου. Τα προστατευτικά αποτελέσματα του ελαιολάδου δε σχετίζονται με την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέως εντέρου. Πρόσφατα, η έρευνα εστιάζει στις μεταβολικές επιπτώσεις των λιπών, και συγκεκριμένα στον προστατευτικό ρόλο του ελαιολάδου σε χρόνιες παθήσεις του συκωτιού και στη δυσλειτουργία των εντέρων, γνωστής και ως ασθένειας του Crohn. Τα αποτελέσματα στρέφονται στα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιολάδου στις προκαρκινικές κακώσεις. Κατόπιν ανάλυσης τριών ειδών διατροφής, οι ερευνητές επιστήμονες κατέληξαν σε διάφορα συμπεράσματα. Η διατροφή με ελαιόλαδο μείωσε τον αριθμό των καρκινικών κακώσεων∙ ο αριθμός των όγκων που δημιουργήθηκαν ήταν εμφανώς και σημαντικά χαμηλός∙ και οι όγκοι ήταν λιγότερο επιθετικοί και είχαν καλύτερη πρόγνωση.
Αυτή η ευεργετική δράση θα μπορούσε να σχετίζεται με το ελαϊκό οξύ, το βασικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το λιπαρό οξύ μειώνει την παραγωγή των προσταγλανδινών που προέρχονται από το αραχιδικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του παίζει σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία και ανάπτυξη των όγκων.
Εντούτοις, δεν αποκλείεται τα υπόλοιπα συστατικά του ελαιολάδου, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και το σκουαλένιο να έχουν επίσης θετική επίδραση. Το σκουαλένιο θεωρείται ότι έχει ευεργετική δράση στο δέρμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μελανωμάτων.
Το ελαιόλαδο ενισχύει επίσης τη γεύση των λαχανικών και των οσπρίων, των οποίων τα πλεονεκτήματα στην πρόληψη του καρκίνου έχουν αποδειχθεί επαρκώς.
Ορισμένες πρόσφατες και πολλά υποσχόμενες έρευνες επικεντρώνονται στην προστασία που παρέχει το ελαιόλαδο έναντι παιδικών λευχαιμιών και διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...