Σελίδες1

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

" ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ "

Από τις κορυφές των λόφων έως τις παραλίες, δημιουργείται ένα συνεχές ασημοπράσινο κάλυμμα, που στην πραγματικότητα είναι ένα «καλλιεργούμενο δάσος».  Τα ρυάκια και οι χείμαρροι που τον διασχίζουν αποτελούν δρόμους του νερού, με ξεχωριστή πανίδα και χλωρίδα, η οποία  συνυπάρχει με αυτήν του ελαιώνα.
   
 
Ο ελαιώνας αποτελεί ένα οικοσύστημα σύνθετο και μεταβαλλόμενο κατά τόπους, αφού οι ανθρώπινες δραστηριότητες με την χρήση φυτοφαρμάκων και εκχερσώσεων επεμβαίνουν δραστικά στην βιοποικιλότητα του.  Επίσης η μερική εγκατάλειψη του δίνει την ευκαιρία στην ανάπτυξη των φρυγάνων και στην δημιουργία των γνωστών «ρουμανιών», στην Λέσβο.Πάρα πολλά φυτά ανθίζουν στο υπόστρωμα του ελαιώνα την Άνοιξη δημιουργώντας ένα υπέροχο, πολύχρωμο πίνακα.  Μοναδική είναι η διαδοχική ανθοφορία από τα δύο είδη Ανεμώνας , οι οποίες με τις πολύχρωμες ποικιλίες τους καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις.  Το ίδιο συμβαίνει και με την διαδοχική ανθοφορία της Μαργαρίτας, της οποίας τα δύο είδη  «ντύνουν» κυριολεκτικά στa άσπρα τους λόφους και τους κάμπους.....  Αργότερα, μέσα στον Μάιο, εμφανίζεται η κατακόκκινη Παπαρούνα και η σπανιότερη πορτοκαλόχρωμη .  Ιδιαίτερη εξάπλωση παρουσιάζει σε ορισμένους ελαιώνες ο Ασφόδελος ή ασπόρδουλας  ,   το φυτό των Ιλισσίων Πεδίων των αρχαίων Ελλήνων.
Θα ήταν πέρα από τους σκοπούς αυτής της μικρής αναφοράς, η καταγραφή και των άλλων ειδών, όπως τα τέσσερα είδη αγκαθιών, τα περίπου δέκα πέντε είδη «σαλεπιών» ,  των ραδικιών και των άλλων μικρών φυτών που ανήκουν σε όλες σχεδόν τις οικογένειες.  Ετσι συμπληρώνεται το υπεροχο τοπιο του πανέμορφου Λεσβιακού Ελαιώνα, ο οποίος διυλίζει το άπλετο φως του νησιού και τονίζει την πληθώρα των χρωμάτων ενός μοναδικού τοπίου....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...