Σελίδες1

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Το ελαιόλαδο και τα μυστικά του για εμπορική επιτυχία




Αναμφισβήτητα το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα ανεπεξέργαστο και αναξιοποίητο αλλά ταυτόχρονα αρίστης ποιότητας διαμάντι για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία, ενώ παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, καταλήγουν στις παγκόσμιες αγορές μέσω Ιταλίας. Η μεγάλη αυτή ποσότητα θα μπορούσε να εξάγεται απευθείας στις αγορές στου εξωτερικού.

Λίγα λόγια για την βιολογική αξία του ελληνικού ελαιολάδου
Το ελαιόλαδο έχει ευεργετική δράση σε :

• Περιπτώσεις ατονίας και δυσκινησίας των χοληδόχων πόρων.
• Επιδρά ευεργετικά στην υπερχλωριδική γαστρίτιδα και στα γαστροδωδεκαδακτυλιακά έλκη ενώ η κατανάλωση ημερησίως έχει ικανοποιητική επίδραση στην δυσκοιλιότητα.
• Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε σπορέλαια, θεωρείται ότι έχουν βλαβερή επίδραση στον εγκέφαλο και αυξάνουν τα συμπτώματα της άνοιας. Γι αυτό είναι πολύ προτιμότερη η κατανάλωση ελαιολάδου έναντι των σπορέλαιων λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λινολενικό και λινελαικό οξύ καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες.
• Επιπροσθέτως θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι με την ηλικία, μειώνεται και η λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και η αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών κυρίως βιταμινών και αλάτων. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά απο άποψη ευπεπτότητας και αφομοίωσης σε σχέση με τα υπόλοιπα λίπη.
• Οι βιταμίνες Α,Ε,Κ,D βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τους ενήλικες
• Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαύρες ελιές περιέχουν θρεπτικά συστατικά και αποτρέπουν την απώλεια οστικής μάζας.
• Το ελαιόλαδο συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζωικά λίπη και σπορέλαια, δεν οξειδώνεται λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών και της υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών απο το τηγάνισμα. Όταν ένα έλαιο ή το λίπος οξειδώνεται, τότε δημιουργούνται υπεροξείδια, αλδεύδες, κετόνες και διάφορα πολυμερή και κυκλικά μονομερή. Οποιαδήποτε απο αυτές τις ενώσεις μπορεί να έχει τοξική δράση ακόμα και όταν οι αλδεύδες και κετόνες που είναι πτητικές, αποβάλλονται εύκολα και τα πολυμερή δεν πρόκειται εύκολα να απορροφηθούν. Η τοξική αυτή δράση μπορεί να προσβάλλει το στομάχι, το συκώτι, το καρδιακό και κυκλοφοριακό σύστημα, τα νεφρά και τον ρυθμό ανάπτυξης. Επίσης μπορεί να επηρεαστεί και η θρεπτική αξία της μαγειρεμένης τροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...