Σελίδες1

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ


Μια παραδοσιακή συνταγή με μικρό βαθμό δυσκολίας που προτιμάται κυρίως στις περιόδους νηστείας. Απολαύσε την λοιπόν!!!
θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο)
30 γρ. μαγιά φρέσκια ή δύο φακελάκια ξερή
2 κ. σούπας ξύδι
¼ φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ελιές χωρίς πυρήνα
2 κ. σούπας πάστα ελιάς
1 κ. γλυκού ρίγανη
2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)

διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι και σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό (από τα 2 φλ. τσαγιού) και το αδειάζουμε στη λεκάνη με το αλεύρι. Ξεκινάμε το ζύμωμα και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα νερού σταδιακά. Στη συνέχεια βάζουμε την πάστα ελιάς, τη ρίγανη και τις καθαρισμένες ελιές. Συμπληρώνουμε με νερό όσο χρειαστεί έως ότου πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει
σε χέρια/λεκάνη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια , δίνουμε ό,τι σχέδιο επιθυμούμε στα ελιόψωμά μας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στρωμένα  με λαδόκολλα.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και πριν τα ψήσουμε , ψεκάζουμε με νερό
. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 45 λεπτά σε αντίσταση.
και κάτι .... ακόμη
η συνταγή στερείται αλατιού διότι δεν είναι απαραίτητο. Για όσους δεν ικανοποιούνται με τη γεύση μπορούν να προσθέσουν  1/2 κ. γλυκού .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...