Σελίδες1

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

" Η ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΕΛΙΑ. "

Η ελιά καλλιεργείται στο νησί της Λέσβου από την αρχαιότητα. Στις
αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στους Πύργους Θερμής (1929-32),
αποκαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός (3.000 π.Χ), στον οποίο υπήρχε
γούρνα με πράσινο πηλό στα τοιχώματα της που όπως εκτιμάται, μέσα
εκεί σύνθλιβαν τις ελιές.

• Η Λέσβος είναι μια από τις πλέον ελαιόφυτες περιοχές της Ελλάδος ,
αποτελώντας ένα ατέλειωτο δάσος ελιάς. Το νησί μας έχει 11
εκατομμύρια δέντρα, διάσπαρτα κυρίως στο Βόρειο, στο Ανατολικό και
στο Νότιο τμήμα της, αποδίδοντας πανελλαδικά το 20% της παραγωγής
λαδιού κάθε χρόνο.
• Η σημερινή μέση ετήσια παραγωγή σε ελιές φθάνει τους 100.000 τόνους,
που παράγουν περίπου 25-30 χιλιάδες τόνους λάδι εξαιρετικής
ποιότητας.  Το λάδι αποτελεί ένα πολυτιμότατο προϊόν, που έπαιζε ανέκαθεν
σημαντικό ρόλο στην οικονομία του νησιού.
• Το ελαιόλαδο της Λέσβου είναι φημισμένο, τόσο στο εσωτερικό όσο και
στο εξωτερικό και χαρακτηρίζεται από τη λεπτόρρευστη υφή, το
χρυσοκίτρινο χρώμα, το εξαίρετο και έντονο άρωμα και την πολύ καλή
και λεπτή γεύση του. Έτσι το λάδι ήταν το κύριο εξαγώγιμο προϊόν του
νησιού και καθόρισε την οικονομία του......

• Αν ήταν «μαξουλοχρονιά» , δηλαδή είχε μεγάλη παραγωγή, όλα
πήγαιναν καλά στο νησί, σε αντίθετη περίπτωση «κισίρα χρονιά», ο
πληθυσμός του νησιού δυστυχούσε.
• Από το εμπόριο του λαδιού πλούτισαν πολλοί Λέσβιοι και τα αρχοντικά τους κοσμούν το νησί και πολλοί από αυτούς ευεργέτησαν τον τόπο μας.                                                                                         • Το λιομάζωμα τα παλιά χρόνια γινόταν πολύ δύσκολα. Δεν υπήρχαν δίχτυα και οι
γυναίκες έπρεπε να μαζεύουν τις ελιές από τη γη. Φορούσαν τις παραδοσιακές
φορεσιές ( βράκα και τσεμπέρι) . Ξεκινούσαν πρωί - πρωί με τα γαϊδουράκια τους,
με τα καλάθια τους στο χέρι, με βροχές και με κρύο. Η φωτιά ήταν απαραίτητη
για να ζεσταίνονται.
• Εργάζονταν σκληρά . Από το ξημέρωμα μέχρι αργά το απόγευμα και καμιά
μαζεύτρα δεν έπρεπε να υστερήσει σε καλάθια. Το μεροκάματο ήταν πολύ
χαμηλό.
• Σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Τα δίχτυα που στρώνουν κάτω από τα
δέντρα, τα πανιά που χρησιμοποιούν κατά το ράβδισμα, το σωστό κλάδεμα που
γίνεται, είναι μερικοί από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο σε αυτό.
• Επίσης η μεταφορά των αγροτών και του ελαιόκαρπου γίνεται με αυτοκίνητα, το
ωράριο εργασίας έχει βελτιωθεί και το μάζεμα είναι λιγότερο κοπιαστικό, αφού οι
πιο πολλές ελιές μαζεύονται από τα δίχτυα και τα πανιά και στο ράβδισμα της
ελιάς χρησιμοποιούνται νέα ραβδιστικά μηχανήματα.                                                                                                                                     Η ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΕΛΙΑ.
 Ξεκινώ απ΄τα περιγιάλια
Κι ανεβαίνω αγάλια αγάλια
Ως τα πιο ψηλά βουνά
Δασωμένα και γυμνά.

 Είμαι η ελιά , η Μυτιληνιά ελιά.

 Κάθε δύο χρονιές καρπίζω
και τα κιούπια σας γεμίζω
 Με χυμό κεχριμπαρί
Που αξίζει όσο βαρεί.

 Είμαι η ελιά, η Μυτιληνιά ελιά.
Λαδολιά και καρολιά
Η Μυτιληνιά είμαι η ελιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...