Σελίδες1

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Kαρκίνωση της ελιάς ...Αντιμετωπίστε την.. !!!

Η μόλυνση της ασθένειας γίνεται από πρόσφατες πληγές του ελαιόδεντρου μετά από χαλάζι, παγετό, καθώς και το ράβδισμα της ελιάς κατά τη συγκομιδή. Η εξάπλωση του παθογόνου μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στον ελαιώνα καθώς ευνοείται από τον βροχερό καιρό και την υγρασία.
Η περίοδος των μολύνσεων άλλωστε συμπίπτει με τη βροχερή περίοδο κάθε περιοχής που έιναι συνήθως φθινόπωρο, χειμώνας και άνοιξη. Επίσης, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και με το κλάδεμα από δέντρο σε δέντρο. Πάντως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι
ορισμένες ποικιλίες όπως η Κορωνέικη και η Αμφίσσης είναι πιο ευαίσθητες στην καρκίνωση της ελιάς από κάποιες άλλες, όπως η Καλαμών και η Θάσου.
 Για την προλήπτική αντιμετώπιση της ασθένειας, συστήνουμε να μην κλαδεύετε και να μη συλλέγετε ελιές με ράβδισμα με βροχερό καιρό. Όταν κλαδεύετε, είναι απαραίτητο να απολυμαίνετε τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης 2% από δέντρο σε δέντρο. Επίσης, μετά από παγετό και χαλάζι, ή μετά το ράβδισμα ή το κλάδεμα της ελιάς πρέπει να ψεκάσετε με χαλκούχα σκευάσματα σε μορφή βορδιγάλειου πολτού, υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχος χαλκού.
Σε περίπτωση προσβολής των ελαιοδέντρων, πρέπει να αφαιρούνται τα άρρωστα κλαδιά και να καίγονται ενώ τα καρκινώματα από τους κορμούς και τους μεγάλους βραχίονες πρέπει να απομακρύνοννται με κοφτερό μαχαίρι και να απολυμαίνονται οι πλήγές με πυκνό βορδιγάλιο πολτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...