Σελίδες1

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

TO ΕXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑΣ

Eρευνητές του έργου Predimed  (Πρόληψη με Μεσογειακή Διατροφή) απέδειξαν, μετά από μελέτη έξι ετών σε έναν μεγάλο πληθυσμό διαβητικών, ότι η μεσογειακή διατροφή με την προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει έως 44% τον κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, κύρια αιτία τύφλωσης στους διαβητικούς ασθενείς
.

Η πιθανότητα χρόνιων επιπλοκών ανησυχεί σημαντικά τους διαβητικούς καθώς γνωρίζουν ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων ως εκ τούτου, εμποδίζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα όργανα, καθιστώντας τα ανίκανα να εκτελέσουν τη λειτουργία τους.

Οι πρώτες επιπλοκές που εμφανίζονται είναι στα νεφρά και στα μάτια, προκαλώντας σταδιακά διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και τύφλωση και νεφρική ανεπάρκεια.

Στη μελέτη Predimed - μία τυχαιοποιημένη μελέτη διατροφικής παρέμβασης που διεξάγεται σε πληθυσμό με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και αξιολογεί τη σημασία της Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων - συμμετείχαν 3.614 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55 και 80 ετών, με μέσο όρο 67 χρόνια, με διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες στις οποίες δόθηκαν τρεις διαφορετικές διατροφικές συστάσεις: Μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς και δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης (τρίτη ομάδα).

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών παρακολούθησης παρουσιάστηκαν 74 νέες περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και 168 νέες περιπτώσεις νεφροπάθειας. Όσον αφορά στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν τη Μεσογειακή διατροφή και σε αυτούς που δεν την ακολούθησαν (τρίτη ομάδα). Εκείνοι που ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς είχαν μια μικρή μείωση του κινδύνου κατά 37% σε σύγκριση με την τρίτη ομάδα.

Με τη μελήτη αυτή αποδεικνύεται ότι η διατροφή είναι τρόπος ζωής που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Ωστόσο, η μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι καλύτερη από την διατροφή με χαμηλά λιπαρά στην περίπτωση της διαβητικής νεφροπάθειας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες.                                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...